Wiedza ogólna

Typ: Autor: Sortuj wg. / Data publikacji / Popularność / Tytuł / Nazwisko autora (-)

Kręg piersiowy konia - 3D

08.02.2013 | Wiedza ogólna | Autor: Michał Załęcki 0

Obraz 3D kręgu piersiowego konia.

Belfer 2016 - dr. Magdalena Klimczuk

15.02.2017 | Wiedza ogólna | Autor: Michał Załęcki 0
Belfer 2016 - dr. Magdalena Klimczuk

Z radością informujemy, że nasza Koleżanka, dr. n. wet. Magdalena Klimczuk zajęła II miejsce w Ogólnouczelnianym Konkursie na Najlepszego Nauczyciela Akademickiego Naszego Uniwersytetu - Belfer 2016. To ogromne wyróżnienie, szczególnie, że Anatomia Zwierząt której naucza laureatka, należy do jednego z trudniejszych przedmiotów w trakcie całego procesu kształcenia na Naszym Wydziale. Gala wręczenia nagród odbyła się 25.01.2017 roku. Serdecznie Gratulujemy Sukcesu! Krótka relacja filmowa z wręczenia nagród.

Serce świni - obraz 3D.

06.03.2013 | Wiedza ogólna | Autor: Michał Załęcki 0
Serce świni - obraz 3D.

Obraz 3D przedstawiający serce świni.

Nerka człowieka - obraz 3D

10.04.2013 | Wiedza ogólna | Autor: Michał Załęcki 0
Nerka człowieka - obraz 3D

Obraz 3D przedstawiający nerkę człowieka.

Narządy klatki piersiowej psa - obraz 3D

07.03.2013 | Wiedza ogólna | Autor: Michał Załęcki 0
Narządy klatki piersiowej psa - obraz 3D

Obraz 3D przedstawiający narządy klatki piersiowej psa.

Technika inkubacji jaj gęsich - prezentacja zakładu wylęgowego

29.10.2013 | Wiedza ogólna | Opublikował/a: Bartłomiej Tykałowski 1
Technika inkubacji jaj gęsich - prezentacja zakładu wylęgowego

Technika inkubacji jaj bez „nasiadki” znana była już w starożytności. Według źródeł archeologicznych pierwsze inkubatory powstały 4000 lat przed narodzeniem Chrystusa.

Kokcydioza u kur- opis przypadku klinicznego

04.09.2015 | 3. Choroby | Autor: Bartłomiej Tykałowski 1
Kokcydioza u kur- opis przypadku klinicznego

Kokcydioza jest chorobą pasożytniczą wywoływaną u kur przez pierwotniaki z rodzaju Eimeriaspp. Szczególne zagrożenie stanowi u młodych osobników utrzymywanych na ściółce w systemie wielkotowarowym powodując ogromne straty ekonomiczne z tytułu nie tyle upadków, co z zahamowania przyrostów czy problemów z nieśnością w przebiegu subklinicznym.

Diagnostyka najczęśceij występujących parazytoz u psów i kotów

24.02.2015 | Wiedza ogólna | Autor: Małgorzata Raś-Noryńska 0

Prawidłowe rozpoznawanie zarażeń pasożytniczych u psów i kotów jest podstawą działalności weterynaryjnej. Artykuł przedstawia w uproszczonej formie opis najczęściej występujących pasożytów u tej grupy pacjentów oraz dostępne metody ich diagnozowania. Zawiera także dane dotyczące próbek do badań parazytologicznych, a opis metod diagnostycznych jest uzupełniony o praktyczne wskazówki.

Zarażenia pasożytnicze u zwierząt i ludzi

04.01.2013 | 4. Diagnostyka | Autor: Małgorzata Raś-Noryńska 0
Zarażenia pasożytnicze u zwierząt i ludzi

Pasożyty przewodu pokarmowego są organizmami, które bytują w organizmie żywiciela i powodują szkody wynikające z odjadania, zatruwania go produktami przemiany materii oraz drażnienia swoją obecnością i aktywnością. Zwierzęta domowe, zwłaszcza mające kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, jak psy i wychodzące koty, często zarażają się pasożytami potencjalnie niebezpiecznymi dla człowieka (glisty, tasiemce, pierwotniaki pasożytnicze) Wykonywane okresowo parazytologiczne badanie kału zwierząt domowych daje właścicielom informację o potrzebie leczenia zwierzęcia, zapobiegając niepotrzebnemu podawaniu środków przeciwrobaczych i umożliwiając precyzyjne dobranie najskuteczniejszego leku

Straty ekonomiczne powodowane inwazjami pasożytniczymi u zwierząt i sposoby ich wyceny

16.04.2012 | Wiedza ogólna | Opublikował/a: Małgorzata Raś-Noryńska 0

W latach 60 XX wieku narodziła się nowa dyscyplina wiedzy – ekonomika weterynaryjna, która wg Swobody (20), bada z ekonomicznego punktu widzenia podstawowe prawidłowości i metody kierowania, planowania, finansowania oraz przeprowadzania zabiegów weterynaryjnych w zakresie profilaktyki, terapii i higieny zwierząt. W tym celu wykorzystuje ona ekonomiczne prawa i ich konkretne zastosowania w rolnictwie, produkcji środków spożywczych i ochronie zdrowia

1 2 3 4 ... 10 11 12 13