Informacja o rozpoczęciu badań finansowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UWM w Olsztynie informuje, że w roku 2019 planowana jest realizacja projektu badawczego wspieranego przez MRiRW, pt. „Badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym lub GMO, mogących powstawać w czasie przygotowania lub przechowywania żywności i pasz.”
Bezpieczeństwo produkcji pasz wolnych od GMO to wymagający proces, ponieważ wszystkie surowce muszą być zweryfikowane pod kątem obecności w nich modyfikacji genetycznych. Do możliwych dróg rozprzestrzeniania się transgenicznych roślin można zaliczyć rozpylanie przez wiatr, bakterie w glebie, insekty, ptaki czy też inne zwierzęta. Jednak te drogi są realne w przypadku współistnienia rolnictwa wolnego od GMO z tym stosującym GMO. W przypadku, gdy nie są prowadzone uprawy roślin GMO silosy, transport, czy przemysł paszowy to jedne z wielu możliwych miejsc, gdzie pasze wolne od GMO mogą zostać zanieczyszczone. Celem projektu realizowanego przez zespół badawczy złożony z pracowników Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie są badania dotyczące oceny skuteczności różnych metod czyszczenia linii technologicznej do produkcji pasz konwencjonalnych, które następnie służą wytwarzaniu pasz ekologicznych, w kontekście przenoszenia do niej białka modyfikowanej genetycznie soi. Testem skuteczności czyszczenia linii technologicznej po cyklu produkcji pasz konwencjonalnych z udziałem GMO, będzie ocena obecności materiału GMO w produkowanej następnie ekologicznej paszy dla krów.
Opublikowanie wyników badań nastąpi w terminie do 15 listopada 2019 r. Wyniki będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w danym sektorze/podsektorze rolnym lub leśnym i zostaną zamieszczone na stronie http://www.wet.uwm.edu.pl/aktualnosci
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się lub dodaj komentarz bez logowania: