Rys historyczny
Zakład Higieny i Profilaktyki w Produkcji Zwierzęcej przy Katedrze Epizootiologii Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczo- Technicznej w Olsztynie powołano w październiku 1980 r. Kierownikiem-założycielem był prof. dr hab. Franciszek Przała. W grudniu tego roku, a następnie w pierwszym kwartale 1981 r. przyjęci zostali lek. wet. Ewa Skorska-Wyszyńska, lek. wet. Maciej Gajęcki oraz technik Anna Piękos. W latach 1982–1983 przybyli nowi pracownicy naukowi w osobach lek. wet. Elżbiety Zduńczyk i lek. wet. Tadeusza Bakuły. W 1992 r. nastąpiła zmiana nazwy jednostki na Katedrę Profilaktyki Weterynaryjnej i Higieny Pasz. W 1997r. stanowisko kierownika Katedry objął prof. dr hab. Maciej Gajęcki, prof. zw. i piastuje tę funkcję do chwili obecnej. W 2003 r. jednostkę przemianowano na Zespół Profilaktyki Weterynaryjnej i Higieny Pasz. Funkcjonowała ona w ramach Katedry Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W latach 2000–2005 w ramach Zespołu powstało Laboratorium Badań Toksykologicznych oraz Laboratorium Alternatywnych Metod Badawczych. Obecnie tworzone jest Laboratorium Biobezpieczeństwa. Od stycznia 2009 roku zmieniliśmy po raz ostatni nazwę Katedry na Katedrę Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz
W latach 1980–2011 w jednostce doktoryzowało się 15 osób, 2 osoby uzyskały stopień doktora habilitowanego oraz 2 osoby uzyskały tytuł naukowy profesora. Obecnie są 2 osoby na studiach doktoranckich oraz 3 osoby skończyły pobierać stypendia habilitacyjne.
Oprócz pracy badawczej i dydaktycznej Katedra prowadzi Podyplomowe Studia Specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii – Specjalizacja nr 14: „Prewencja Weterynaryjna i Higiena Pasz” oraz Studia Podyplomowe Pt. „Higiena Pasz”.
Od 2001 r. prowadzona jest na terenie Katedry Sekcja Żywienia Zwierząt i Higieny Pasz w ramach oddziału olsztyńskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych.
Wykaz osób, które pracowały w Katedrze
student Piotr Abramowicz
dr n. wet. Jerzy Apoznański
lek. wet. Andrzej Bogusz
mgr Bogna Czarnowska
mgr Hanna Kmita–Głażewska
Violetta Maziec
mgr Anna Piękos
prof. dr hab. Franciszek Przała
lek. wet. Grzegorz Załuska
lek. wet. Szymon Wajda
dr n. wet. Elżbieta Zduńczyk
dr n. wet. Wojciech Zwierzchowski
dr n. wet. Katarzyna Pirus
dr n. wet. inż. Magdalena Polak
dr n. wet. Ewa Skorska-Wyszyńska (†14 listopad 2011 roku)
Działalność dydaktyczna – Katedra prowadzi zajęcia z zakresu:
TECHNOLOGII INFORMACYJNEJ – Cele - Wykorzystania technologii informatycznych w procesie dydaktyki i na różnych stanowiskach pracy lekarza weterynarii
BIOSTATYSTYKI I METOD DOKUMENTACJI – Cele - Analizy statystyczne w stosunku do danych uzyskiwanych w doświadczeniach, chowie i hodowli zwierząt. Znajomość zagadnień z zakresu rozkładu danych teoretycznych i empirycznych oraz umiejętność określenia parametrów rozkładu danych (średnia arytmetyczna, średnia ważona, wariancje, odchylenie standardowe, mediana, wartość modalna. Umiejętność interpretacji parametrów rozkładu oraz weryfikacja hipotez statystycznych. Podstawy prowadzenia dokumentacji w wersji papierowej i elektronicznej w pracy lekarza weterynarii. Poznanie podstawowych systemów informatyczne wykorzystywane w weterynarii.
TECHNOLOGII W PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ – Cele - Poznanie różnych technologii w produkcji następujących gatunków zwierząt: ptaki, bydło, świnie. Zasady funkcjonowania przemysłowych technologii w chowie zwierząt gospodarskich. Różnice w technologii chowu drobnotowarowego – przyzagrodowego i wielko stadnego. Wiedza w zakresie stosowania zasad dobrostanu, jakie muszą być spełnione w stosunku do różnych gatunków i grup technologicznych zwierząt w technologiach przemysłowych chowu. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich.
ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA – Cele - Znaczenie podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt. Trawienie i metabolizm u mono- i poligastrycznych zwierząt. Strawność składników pokarmowych. Systemy wartościowania i oceny pasz. Pasze naturalne i przetworzone, składniki wyróżniające. Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt. Zapotrzebowanie pokarmowe w zależności od gatunku i kierunków użytkowania. Normowanie dawki, systemy i technologie żywienia zwierząt. Technologie produkcji pasz przemysłowych. Żywienie zwierząt w okresie odchowu i produkcji. Kontrola produkcji oraz dystrybucji pasz.
HIGIENY ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT – Cele - Prezentować akty prawne w zakresie, jakości zdrowotnej i handlowej materiałów oraz dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Zależności, między jakością zdrowotną środków żywienia zwierząt a bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego. Rola i zadania służby weterynaryjnej w zakresie nadzoru nad produkcją pasz.
PREWENCJI WETERYNARYJNEJ – Cele – Nauczenie charakterystyki warunków utrzymania zwierząt. Zdrowie stada. Wymogi higieniczne w chowie zwierząt produkcyjnych. Programy profilaktyczne dla poszczególnych gatunków zwierząt.
WETERYNARYJNEJ KONTROLI HANDLU I CŁA (fakultet) – Cele – Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej z uregulowaniami prawnymi i merytorycznymi zasadami kontroli granicznej, oraz kontroli obrotu zwierzętami, środkami żywienia zwierząt, środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego i materiałem biologicznym.
Oferta usługowo – badawcza
Wykonujemy szkolenia z zakresu: