Na wykładzie omawiane są zasady przygotowania indycznika do wstawienia piskląt, znaczenie mycia i odkażania oraz przerwy między wstawieniami na zdrowotność indyków.
Treści wykładu dotyczą warunków chowu i żywienia indyków rzeźnych i stad reprodukcyjnych (wyposażenie indycznika, obsada ptaków, czas chowu i uzyskiwane efekty produkcyjne, warunki chowu z uwzględnieniem mikroklimatu).
Omawiane są kierunki produkcji kur i warunki w jakich chów tych ptaków powinien się odbywać (obsada, wyposażenie obiektów, efekty produkcyjne).
Treść wykładu stanowi omówienie chowu klatkowego kur. Ponadto przedstawione są warunki chowu i efekty produkcyjne dotyczące kurcząt brojlerów.
Na wykładzie omawiane są w zarysie metody chowu strusi i fizjologia tych ptaków. Ponadto wykład dotyczy chowu gęsi i kaczek (warunki chowu, produkcyjność, żywienie).
Celem wykładów jest omówienie zasad chowu poszczególnych gatunków ptaków (kury, indyki, strusie, drób wodny), wpływu technologii chowu i mikroklimatu w obiektach drobiarskich na zdrowotność ptaków, ogólne dane dotyczące żywienia ptaków.
W trakcie ćwiczeń student wizytując fermę indyków i kur zapoznaje się z warunkami chowu tych ptaków i efektami produkcyjnymi. Poznaje także różne systemy chowu drobiu.
Student po odbyciu zajęć posiada podstawową wiedzę na temat systemów chowu drobiu i ich wpływie na zdrowotność i efekty ekonomiczne chowu ptaków.
Zdobyte wiadomości i umiejętności pozwalają zrozumieć i lepiej przyswajać wiedzę z zakresu chorób ptaków, ich rozpoznawania i zwalczania.]
Zdobyta wiedza uzmysławia słuchaczowi jakie mogą wystąpić problemy zdrowotne u ptaków utrzymywanych niezgodnie z obowiązującą technologią
Literatura podstawowa :
Literatura uzupełniająca :