Terminy i godziny realizacji zajęć zostaną uzgodnione z grupą po jej utworzeniu
Przedmiot fakultatywny, obejmujący 5 godzin wykładów i 10 godzin ćwiczeń. Przewidziany do realizacji w semestrze zimowym (11), ze Studentami VI Roku Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Miejsce realizacji przedmiotu: Pracownia Analizy Sensorycznej w Katedrze Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego.
Analiza sensoryczna żywności jest nauką o pomiarze i ocenie cech jakościowych produktu za pomocą jednego lub kilku zmysłów, stosowanych jako aparat pomiarowy przy zachowaniu określonych wymagań.
Aby przeprowadzenie analizy sensorycznej było możliwe, konieczne jest:
Przedmiot ma służyć zapoznaniu studentów z uznanymi metodami badawczymi tej dyscypliny w ocenie jakości artykułów spożywczych i nabyciu przez nich podstawowych umiejętności posługiwania się tymi metodami oraz interpretowania uzuskanych wyników badań.
Przedmiot w proponowanym kształcie zabezpieczy przyszłego lekarza weterynarii w nowoczesną wiedzę i umiejętności, pozwalające na sprawną i jeszcze bardziej rzetelną ocenę jakości środków spożywczych.
Jednocześnie pozwoli lekarzowi na lepsze rozumienie niełatwych zagadnień technologicznych związanych z optymalizacją produktu, przy zachowaniu jego bezpieczeństwa.
Osoba odpowiedzialna za realizację przedmiotu:
dr n. wet. Małgorzata Gomółka-Pawlicka
e - mail: mag@uwm.edu.pl
GODZINY KONSULTACJI: poniedziałek 14.00-15.30