Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego

Publikacje

PUBLIKACJE NAUKOWE

  1. Pastuszczak M., Uradziński J.: The prevalence of green muscle disease in turkrys from the Warmia and Mazury Province of Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 5, No. 2, 57-61, 2002.
  2. Pastuszczak M., Uradziński J., Rotkiewicz T.: Histopathological changes in green muscle disease of turkeys. Polish Journal of Veterinary Sciences. Vol. 5, No. 2, 63-70, 2002.
  3. Wiszniewska A.,Szteyn J., Cichosz W.: Ocena jakości mleka surowego z województwa Warmińsko-Mazurskiego. Przegląd mleczarski. 4, 173-175, 2002.
  4. Wiszniewska A., Szteyn J.: Detection methods of Mycobacterium paratuberculosis. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol.5, No.3, 203-205, 2002.
  5. Szteyn J., Wiszniewska A.: Badanie ryzyka wystąpienia pałeczek z rodzaju Mycobacterium w stadach bydła mlecznego. Przegląd mleczarski. 5,  201-204, 2002.
  6. Wiszniewska A., Szteyn J. Cichosz W: Jakość mleka badanego w ramach białych miesięcy. Przegląd mleczarski. 9, 415-416, 2002
  7. Uradziński J., Szteyn J., Kafel S.: Investigation on the inhibition of Campylobacter jejuni growth with the applications of some preservatives, medicines, herbs and herb preparations. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol.5, No.4, 223-225, 2002.
  8. Radkowski M.:Effect of moisture and temperature on survival of Salmonella Enteritidis on shell eggs. Archiv fur Geflugelkunde. 66,119-123,  2002.
  9. Radkowski M.: Survival of Salmonella Enteritidis on shell eggs. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences.  11/52,61-63,2002.
  10. Mikołajczyk A., Radkowski M.: Salmonella spp. on chicken carcasses in a processing Plant in Poland Journal of Food Protection.65,1475-1479, 2002.
  11. Mikołajczyk A. Radkowski M.: The occurrence of Salmonella spp. In turkeys from a slaughter and after slaughter dressing line in Poland. Fleischwirtschaft International.3,52-54, 2002.
  12. Radkowski M.: Survival of Salmonella spp. in whole dried egg. Archiv fur Lebensmittelhygiene. 53, 60-61, 2002.
  13. Mikołajczyk A., Radkowski  M.: Elimination of Salmonella spp. by lactic acid. Polish Journal of Veterinary Sciences. 5, 139-143,2002.
  14. Fus M.M., Szteyn J., Wiszniewska A.: Comparison of Three Methods of Releasing DNA from Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis Cells. Bull. Vet. Inst. Pulawy . Vol. 47, 107-112, 2003.
  15. Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J.: Antagonistic effect of chosen lactic acid bacteria strains on Salmonella species in meat and fermented sausages. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 6, No. 1, 29-39, 2003.
  16. Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J.: Antagonistic effect of chosen lactic acid bacteria strains on Yersinia enterocolitica species in model set-ups, meat and fermented sausages. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 6, No. 2, 99-108, 2003.
  17. Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M.: Zastosowanie substancji chemicznych w izolacji Mycobacteriumparatuberculosis z mleka. Medycyna wet. 60 (5), 485- 488, 2004.
  18. Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M.: Porównanie wzrostu Mycobacteriumaviumsubsp.paratuberculosis na trzech podłożach mikrobiologicznych. Medycyna wet. 60 (9 ), 982-984, 2004.
  19. Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M., Gomółka-Pawlicka M.: Optimisation of the time of milk sample decontamination with 0,75% cethylpirydiniumchloride upon identification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis. Polish Journal of Veterinary Sciences . Vol. 7, No 2, 113-116, 2004.
  20. Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Wiszniewska A.: Effect of chosen lactic acid bacteria strains on Staphylococcus aureus in vitro as well as in meat and raw sausages. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 7, No. 4, 251-259, 2004.
  21. Radkowski M., Mikołajczyk A.: Wpływ chlorku heksadecylo-pirydyniowego na unieszkodliwianie  pałeczek Salmonella w mięsie. Medycyna Weterynaryjna. 2, 150-154, 2004.
  22. Szteyn J., Wiszniewska A., Fus-Szewczyk M. M.: Przeciwciała swoiste dla Mycobacteriumaviumsubsp. paratuberculosis  u bydła mlecznego północno-wschodniej Polski. Medycyna Wet. (61) 8, 884-886, 2005.
  23. Fus-Szewczyk M.M., Szteyn J., Wiszniewska A. : Changes in raw milk quality in herds infected with mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis. Bull Vet InstPulawy 50,69-72, 2006.
  24. Radkowski M.: The effect  of polyphates on steptococci isolated from mastitis casus. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2, 135-138, 2006.
  25. Radkowski. M.: The legal requirements concerning transport of slaughter animals in Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2, 145-1149, 2006.
  26. Radkowski M., Siemionek J.: Regulated by a wide variety of norms. Fleischwirtschaft International . 2, 14-17, 2006.
  27. Ruszczyńska A., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A.: Flow cytometry as a metod for the evaluation of raw material, produkt and process in the dairy industry. PolishJournal of VeterinarySciences. (10), 2,119-121, 2007.
  28. Uradziński J., Wysok B. Gomółka-Pawlicka M.: Biological and chemical hazards occuring in fish and fishery products. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 10, No. 3, 183-188, 2007.
  29. Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Toxins occuring in fish, crustacea and shellfish - a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 57, No. 1, 5-10, 2007.
  30. Siemionek J., Szweda W., Radkowski M.: Sytuacja epizootyczna w województwie warminsko –mazurskim w latach 2001-2005. Medycyna Weterynaryjna. 6, 700-703, 2007.
  31. Uradziński J., Jabłońska M., Jóźwik E.: Inactivation of Campylobacter jejuni in poultry meat by means of high-pressure. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 52, 93-96, 2008.
  32. Szteyn J, Wiszniewska - Łaszczych A.,  Ruszczyńska A. : Effectiveness of Mycobacterium paratuberculosis isolation from raw milk by means of direct isolation of DNA and classic culture. Polish Journal of Veterinary Science  (11) 1, 1505-1773, 2008.
  33. Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Ozone as an alternative disinfectant - a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 15/56, No. 1, 3-8, 2008.
  34. Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Wpływ metod chłodzenia na stopień zanieczyszczenia tuszek drobiowych bakteriami rodzaju Campylobacter. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLVI/1, 73-77, 2009.
  35. Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J.: Hygienic and technological value of meat of turkey raw meat originated from flocks with green muscle diseases. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 2, 243-250, 2009.
  36. Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.: Paratuberkuloza w stadzie bydła mlecznego na Żuławach. Medycyna Weterynaryjna,65(7), 484-486, 2009
  37. Wysok B., Uradziński J.: Contamination´s level of broiler chickens carcasses by thermotolerant Campylobacter spp. at selected stages of slaughter. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy,53, 79-82, 2009.
  38. Pastuszczak-Frak M., Uradziński J.: Influence of green muscle disease on quality of meat subjected to thermal treatment. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 4, 527-530, 2009.
  39. Wysok B., Uradziński J.: Contamination of turkey carcasses by thermotolerant species of Campylobacter during postslaughter processing. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, 259-262, 2009.
  40. Dąbrowski P., Jóźwik, Wysok B., Uradziński J.: Effect of microwave heating on the survivability of Campylobacter spp. in poultry nuggets. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 59, No. 4, pp. 335-338, 2009.
  41. Radkowski M., Uradziński J.: Influence of didecyl dimethyl ammonium bromide on the survival of Salmonella on eggshells. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, Vol. 53, 633-636, 2009.
  42. Radkowski M., Mikołajczyk A.: Wpływ kwasu cytrynowego na unieszkodliwianie pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym. Medycyna Weterynaryjna, 65(12), 840-843, 2009
  43. Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.: A case study of the clinical form of Johne`s disease in a heifer. Turkish Journal Veterinary Animal Science, 33(3), 1-5, 2009.
  44. Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Smolińska A.: Analysis of correlations between the occurrence of anti-MAP antibodies in blood serum and the presence of DNA-MAP in milk. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 3, 379-383, 2009.
  45. Wysok B., Uradziński J.: Campylobacter spp. - a significant microbilogical hazard in food. II. Lesions and infection development, pathogenic mechanisms and complications. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 2, 285-291, 2009
  46. Wysok B., Uradziński J.: Campylobacter spp. - a significant microbilogical hazard in food. I. Characteristics of Campylobacter vspecies, infectionsource, epidemiology. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 1, 141-148, 2009.
  47. Uradziński J., Nyesvyetowa M.: Survival rate of termotolerant Campylobacter on poultry meat during microwave heating. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 1, 41-44, 2009.
  48. Radkowski  M., Uradziński J.: Influence of didecyl dimethyl ammonium bromide on the survival rate of Salmonella      spp. on eggshells. Bull Vet Inst Pulawy ,53, 633-636, 2009.
  49. Radkowski M.,  Mikołajczyk A.: Wpływ kwasu cytrynowego na unieszkodliwianie pałeczek Salmonella  w mięsie. Medycyna Weterynaryjna. 12, 840-843, 2009.
  50. Radkowski M., Siemionek J., Zdrodowska B.: Neoplastic lesions of slaughter animals in Warmińsko-Mazurskie   voivodship area during the years 2001-2007. Polish Journal of Veterinary Sciences. 13, 669-672, 2010.
  51. Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych J., Uradziński J., Szteyn J.: Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter in raw milk in the selected areas of Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 14, No. 3, 473-477, 2011.
  52. Szteyn J., Wiszniewska-Laszczych A. Seroprevalence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis infection in dairy herds in Żulawy, Poland. Berliner und Munchener tierarztliche Wochenschrift..Vol. 125 (9-10), 397-400, 2012.

  53. Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A, Liedtke K.: The presence of anti-Hypoderma antibodies in udder milk samples, and correlation with selected parameters of dairy performance. Polish Journal of Veterinary Sciences. Vol. 15, No. 3, 487-491, 2012.

  54. Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Pastuszczak-Frąk M.  Effect of short-time microwave heating on survival of Escherichia coli 0 157 in beef hamburgers. African Journal of Microbiology Research. Vol. 7(5) 2013, 361-366.

  55. Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Mykoplazmy jako czynnik wywołujący zapalenie wymienia u krów mlecznych. Med. Weter. 2013 (69) 403-406

  56. Liedtke K., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E. Quality of milk of cows in the first lactation vs.presence of anti-Ostertagiaantybodies in their milk. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 16, No. 2 (2013), 249-253.

  57. Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna tradycyjnych wędzonek surowych. Med. Weter. 2013, 69 (10), 626-629.

  58. Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość   mikrobiologiczna tradycyjnych polskich wędzonek parzonych. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (1), 50- 53.

  59. Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska–Calik A., Wysok B., Lachowicz T.: Częstotliwość izolacji Campylobacter spp. z klatek transportowych podczas transportu brojlerów kurzych do rzeźni. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (2), 107-111.

  60. Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Lachowicz T.: Specificity
    of the production of traditional meat products and their safety using Polish traditional cured meat products as example. African Journal of Microbiology Research 2014, Vol. 8(10), 1050-1059.        

  61. Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A, Smolińska A. Evaluation of methods for Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis detection in milk samples from the cattle herd showing low seroprevalence of Johne’s disease. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 17, No. 3 (2014), 459-463,

  62. Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kierunki i zasady pobierania próbek mleka surowegow łańcuchu mlecznym. Med. Weter. 2014, 70 (7) 409-412

  63. Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E, Liedtke K. Wspólnotowe i krajowe systemy wyróżniania jakości żywności. Med. Weter. 2014, 70 (11) 651-656

  64. Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Wojtacka J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna wybranych tradycyjnych polskich wędlin podrobowych wytwarzanych na terenie Pomorza. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (11), 699 – 703.

  65. Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Radkowski M., Szteyn J., Migowska-Calik A.,  Lachowicz T.: Przeżywalność Salmonella spp. w półtuszkach brojlerów ogrzewanych mikrofalowo. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (11), 693 – 698.

  66. Wojtacka J., Gomółka-Pawlicka M., Liedtke K., Uradziński J: Jakość i higiena miodu.  Med. Weter. 2014, Vol. 70 (12), 719 – 724.

  67. Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Wysok B., Lachowicz T.: Występowanie Campylobacter spp. w cyklu hodowlanym brojlerów kurzych w fermach północno-wschodniej Polski. Med. Weter. 2015 Vol. 71 (4), 236 – 244

  68. Wysok B., Uradziński J., Wojtacka J. Determination of the cytotoxic activity of Campylobacter strains isolated from bovine and swine carcasses in north-eastern Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2015, 18 (3), 579-586.

  69. Bednarko-Młynarczyk E. , Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Modeling the kinetics of survival of Staphylococcus aureus in region al jogurt from goat's milk. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2015, 18 (1), 39-45.

  70. Wysok B. , Pastuszczak-Frąk M. , Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M., Dzisko J., Dziedziech M., Marko A. Występowanie i antybiotykooporność szczepów Campylobacter spp. wyizolowanych od zwierząt rzeźnych i ludzi. Medycyna Weterynaryjna. 2015, 71 (12) 801-806.

  71. Karpiński P., Kruszewski B., Sobocińska M., Gomółka-Pawlicka M., Obiedziński M. W. Effect of storage of Rokpol Chesse on volatile compounds profiles. Polish Journal of Natural Sciences. 2016, 31 (1), 75-87.

  72. Radkowski M., Zdrodowska B. Występowanie pałeczek Salmonella w mięsie kurcząt brojlerów. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (8), 516-519.

  73. Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kinetyka wzrostu i przeżywalności Staphylococcus aureus w regionalnym serze podpuszczkowym dojrzewającym, wyprodukowanym z surowego mleka koziego. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (6), 393-397.