Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego

HIGIENA MLEKA

Status przedmiotu: obligatoryjny.

Przedmiot jest realizowany w X semestrze jednolitych studiów magisterskich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

Przedmiot należy do grupy przedmiotów zawodowych przygotowujących przyszłych lekarzy weterynaryjnych do pracy w Inspekcji Weterynaryjnej. W ramach prowadzonych wykładów i ćwiczeń studenci zapoznają się z prawnymi wymaganiami: rejestracji gospodarstw produkcyjnych i zakładów przetwórczych, oceny jakości higienicznej surowca mlecznego, warunkami produkcji lokalnej, marginalnej, ograniczonej oraz produkcją tradycyjnych produktów mleczarskich. Ponadto zakres przedmiotu uwzględnia zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i systemu HACCP oraz  organizację badań kontrolnych pozostałości chemicznych, biologicznych i leków w ramach Krajowego Programu badania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Osoba odpowiedzialna za realizację przedmiotu:
dr hab. Agnieszka Wiszniewska-Łaszczych, prof. UWM
e-mail:aga@uwm.edu.pl

dr Paulina Przyborowska-Zhalniarovich
e-mail: paulina.przyborowska@uwm.edu.pl

 

GODZINY KONSULTACJI :

 

dr hab. Beata Wysok, prof. UWM              piątek    10.30 – 12.30

dr hab. Joanna Wojtacka, prof. UWM        środa       9.45 – 13.00

dr hab. A. Wiszniewska – Łaszczych, prof. UWM         środa       10.00 – 12.00

dr Małgorzata Gomółka-Pawlicka              środa      11.00 - 13.00

dr Paulina Przyborowska-Zhalniarovich      wtorek    9.00 – 11.00

 

 

 

 

 

 

Pobierz szczegółowy plan